Ekstrak sage.
- Fungsi
Astringen
- Apa ia buat
Mengawal minyak.
- Bukti
Bukti terhad.
- Dakwaan biasa
"Kecutkan liang roma" — kesan sementara.
- Kepekatan biasa
0.1–2%
- Sesuai untuk
Kulit berminyak
- Selalu dalam
Toner
- Perhatian
Tiada isu.
- Serasi dengan
Semua
- Mitos
"Herba = tiada alahan" — boleh.
- Halal
Tiada isu sumber yang diketahui; status halal produk bergantung pada pengilang.
- Kehamilan
Tiada amaran khusus dalam peraturan kosmetik. Untuk soalan kehamilan, rujuk doktor.
- Amaran label
Tiada amaran label wajib dalam annex ACD untuk bahan ini (semakan 23 Okt 2026).
- Had
Tiada had khusus dalam annex
- Status Annex ACD
Tiada padanan dalam Annex II, III, IV, VI atau VII ACD (semakan automatik 23 Okt 2026)
- CAS
84082-79-1 / 8022-56-8
Ekstrak sage sebagai astringen ringan. Tip: kesan "mengecutkan liang" daripada astringen hanya sementara. Sesetengah produk astringen mengandungi alkohol yang mengeringkan.
Untuk pendidikan, bukan nasihat perubatan. Ada soalan kehamilan atau kulit bermasalah? Rujuk doktor atau ahli farmasi.