Utama/Bahan/Isopropyl Palmitate
Isopropyl Palmitate
ISOPROPYL PALMITATE
Hijau

Emollient ringan.

Fungsi

Emollient

Apa ia buat

Memberi rasa licin.

Bukti

Asas kimia.

Dakwaan biasa

"Krim tak berminyak" — rasa ringan dari ester ini.

Kepekatan biasa

1–10%

Sesuai untuk

Kulit badan

Selalu dalam

Losyen

Perhatian

Boleh menyumbat pori untuk kulit berjerawat.

Serasi dengan

Semua

Mitos

"Isopropyl palmitate selamat untuk semua kulit berjerawat" — sesetengah ester ini dikaitkan dengan komedo.

Halal

Tiada isu sumber yang diketahui; status halal produk bergantung pada pengilang.

Kehamilan

Tiada amaran khusus dalam peraturan kosmetik. Untuk soalan kehamilan, rujuk doktor.

Amaran label

Tiada amaran label wajib dalam annex ACD untuk bahan ini (semakan 23 Okt 2026).

Had

Tiada had khusus dalam annex

Status Annex ACD

Tiada padanan dalam Annex II, III, IV, VI atau VII ACD (semakan automatik 23 Okt 2026)

CAS

142-91-6

NOTA AHLI KIMIA

Emollient ringan yang biasa dalam krim. Tip: emollient melembutkan dan melicinkan permukaan kulit. Kalau kulit anda mudah berjerawat, uji produk baru di satu kawasan kecil dulu.

Ringkasan AI · semakan berasaskan risikoDikemas 2026-10-31

Untuk pendidikan, bukan nasihat perubatan. Ada soalan kehamilan atau kulit bermasalah? Rujuk doktor atau ahli farmasi.