Emollient ringan.
- Fungsi
Emollient
- Apa ia buat
Melembutkan dan membantu penembusan.
- Bukti
Asas kimia.
- Dakwaan biasa
"Losyen ringan tak sumbat liang" — ester ini dikaitkan dengan komedo dalam ujian tertentu.
- Kepekatan biasa
1–10%
- Sesuai untuk
Kulit badan
- Selalu dalam
Losyen
- Perhatian
Boleh menyumbat pori untuk kulit berjerawat.
- Serasi dengan
Semua
- Mitos
"Myristate dari buah pala" — kebanyakan dihasilkan dari minyak tumbuhan secara kimia.
- Halal
Tiada isu sumber yang diketahui; status halal produk bergantung pada pengilang.
- Kehamilan
Tiada amaran khusus dalam peraturan kosmetik. Untuk soalan kehamilan, rujuk doktor.
- Amaran label
Tiada amaran label wajib dalam annex ACD untuk bahan ini (semakan 23 Okt 2026).
- Had
Tiada had khusus dalam annex
- Status Annex ACD
Tiada padanan dalam Annex II, III, IV, VI atau VII ACD (semakan automatik 23 Okt 2026)
- CAS
110-27-0
Emollient ringan yang memberi rasa licin; boleh sumbat liang bagi sesetengah orang.
Untuk pendidikan, bukan nasihat perubatan. Ada soalan kehamilan atau kulit bermasalah? Rujuk doktor atau ahli farmasi.