Utama/Bahan/Coconut Oil
Coconut Oil
COCOS NUCIFERA OIL
Hijau

Minyak kelapa yang melembutkan.

Fungsi

Emollient

Apa ia buat

Melembapkan dan menutup kelembapan.

Bukti

Bukti sederhana.

Dakwaan biasa

"Minyak kelapa cerahkan kulit" — tiada bukti; ia emollient dan boleh sumbat liang pada sesetengah orang.

Kepekatan biasa

1–100%

Sesuai untuk

Kulit badan kering

Selalu dalam

Sabun, losyen, minyak rambut

Perhatian

Boleh menyumbat pori untuk kulit muka yang cenderung berjerawat.

Serasi dengan

Semua

Mitos

"Minyak kelapa sesuai untuk semua kulit muka" — tidak untuk kulit berjerawat.

Halal

Tiada isu sumber yang diketahui; status halal produk bergantung pada pengilang.

Kehamilan

Tiada amaran khusus dalam peraturan kosmetik. Untuk soalan kehamilan, rujuk doktor.

Amaran label

Tiada amaran label wajib dalam annex ACD untuk bahan ini (semakan 23 Okt 2026).

Had

Tiada had khusus dalam annex

Status Annex ACD

Tiada padanan dalam Annex II, III, IV, VI atau VII ACD (semakan automatik 23 Okt 2026)

CAS

8001-31-8

NOTA AHLI KIMIA

Bahan tempatan yang mudah difahami pengguna.

Ringkasan AI · semakan berasaskan risikoDikemas 2026-10-31

Untuk pendidikan, bukan nasihat perubatan. Ada soalan kehamilan atau kulit bermasalah? Rujuk doktor atau ahli farmasi.

Fakta berkaitan